Ați luat hotărârea de a începe un nou job în Olanda?

Înainte de a călători spre țara unde vă veți începe activitatea profesională este bine să vă informați cu privire la documentele pe care trebuie să le dețineți, cum și dacă pot fi echivalate diplomele deja obținute, care sunt condițiile de muncă de bază și, mai ales, dacă compania în care urmează să lucrați respectă toate condițiile legale începând de la angajare.

De asemenea, vă recomandăm să vă informați cu privire la toate aspectele ce țin de viața de zi cu zi pentru a fi siguri că nu veți întâmpina neplăceri pe toată durata șederii în noua țară.

Citește sfaturile DB WORK și începe noul job în siguranță!

Iată cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a lucra în Olanda:

Codul numeric personal (BSN) OLANDA

În cazul în care doriţi să lucraţi în Olanda, aveţi nevoie de un CNP (cod numeric personal, BSN). Acesta îl veţi primi la înscriere dvs. ca locuitor sau rezident temporar.

Obligaţia de identificare

În Olanda trebui să fiţi întotdeauna în măsură să vă puteți identificaţi, inclusiv la locul muncă. Atenție însă! Angajatorul are voie să facă o copie a actului dvs. de identitate, însă nu are dreptul să reţină actul.

Un cont bancar deschis în Olanda

Angajatorul trebuie să vireze salariul prin contul bancar. O parte din salariu se poate plăti în numerar. Acest lucru este permis numai pentru salariul mai mare decât salariul minim pe economie valabil pentru vârsta dvs.

Diplome obținute într-o altă ţară

Aţi urmat cursuri într-o altă ţară pentru care aţi obţinut și o diplomă? Aţi avut un loc de muncă pentru care a trebuit să urmaţi un curs sau o pregătire specială? Diploma sau certificatul dvs. nu sunt în mod automat valabile și în Olanda. Puteţi contacta Nuffic din Haga și SBB în Zoetermeer pentru a verifica ce diplome pot fi valabile și în această țară.

  • Apelaţi Nuffic: 070-4260260 sau vizitați site-ul www.epnuffic.nl/en/diploma-recognition.
  • Apelaţi SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven): 088-3380000 sau vizitați site-ul www.s-bb.nl/en.

Condiţiile de muncă

Nu începeţi niciodată munca fără să știţi care sunt condiţii în care veți lucra. În Olanda toţi cei care lucrează au dreptul la aceleași condiţii de muncă de bază ca și rezidenții săi. Acestea sunt stabilite în diferite legi olandeze.

Condiţiile de bază sunt, de exemplu:

  • Salariul minim legal;
  • Zilele de concediu;
  • Plata concediului;
  • Plata a 70% din salariu în timpul concediului medical;
  • Concediu de maternitate.

Nu uita să consulți lista pentru locuri de muncă în străinătate disponibile în cadrul companiei DB WORK!

Next Post Previous Post