DE CE VORBIM DESPRE CV ? Pentru ca este foarte important.

In era internetului, daca vrei sa-ti gasesti un job atunci sa ai un CV e un lucru elementar. Pentru multi dintre noi CV-ul reprezinta deja o banalitate dar in esenta el trebuie sa fie cartea ta de vizita prin care te prezinti unui angajator. Veti fi foarte surprinsi sa aflati ca sunt multi oameni care inca nu au auzit de asa ceva sau nu au facut unul niciodata. Motivele sunt dintre cele mai puerile dar asta e mai putin important. Ceea ce este cu adevarat important este cum facem ca lucrurile sa se schimbe in bine. Unii vor gandi ca aceasta e o problema pe care trebuie sa o resolve fiecare, dar din experienta de peste 15 in domeniul recrutarii, pot sa spun ca acest lucru nu se intampla fara un ajutor de la cineva.

Din experienta pot sa spun ca cei mai multi oameni care au nevoie de acest ajutor sunt cei cu studii profesionale sau medii, insa am fost surprins sa intalnesc si destule exemple de oameni cu studii superioare din al carui CV nu puteai sa intelegi nimic. Rezultatul in astfel de situatii este unul simplu. Un recrutor grabit sau stresat in astfel de situatii va arunca CV-ul la cos sau cu alte cuvinte nu il va lua in considerare pentru un post. Un recrutor interesat si responsabil e posibil sa incerce sa te contacteze si sa afle daca merita efortul de a afla mai multe despre experienta ta. Indiferent cine citeste CV-ul, datoria ta e sa “te prezinti” cat mai bine unui angajator astfel incat sa-ti cresti sansele de a obtine un job.

Voi incheia aici “filozofia” si voi detalia mai jos cateva lucruri esentiale de care sa tii cont cand faci un CV.

  1. Foloseste cel mai uzual format "Word" si evita oricare altele.

  2. Pune pe CV-ul tau o poza gen buletin (sau chiar cea din buletin) - va ajuta foarte mult recrutorul sa te vizualizeze si astfel sa acumulezi deja puncte in evaluarea ta

  3. Esential este sa ai datele de contact (telefon si email) trecute distinct / boldat – sunt candidati care tocmai datele de contact nu le au trecute in CV, dar trec seria si numarul de buletin. Cum pot fi contactati acesti oameni? Niciodata, normal.

  4. Experienta profesionala e partea cea mai importanta din CV, asa ca aceasta parte trebuie realizata cu mare atentie si sa reflecte strict realitatea. Primul job pe care il treci in CV este cel din present sau ultimul avut, si apoi in ordine cronologica descrescatoare celelalte joburi. Ideal, detaliile despre un job ar trebui sa arate asa:

Mai 2016 – Octombrie 2016 (6 luni) – Instalator Aer Conditionat

CLIMA INVEST SRL – Bucuresti, Romania – www.clima.ro

Apoi treceti cateva detalii despre companie precum si cat mai multe detalii despre responsabilitati si realizari.

  1. Daca la fiecare job poti atasa o foto sau doua de la lucrarile realizate, sau recomandari scrise, ar fi ideal. Iti vei creste sansele cu cel putin 50 % pentru a obtine postul. Este ca si cum un client ar vedea un album cu fotografii de la lucrarile executate de mai multi instalatori. Unii au niste poze frumoase de la lucrari, altii le au mai proaste si altii nu au deloc. Pe cine credeti ca va alege clientul ca sa-i faca o lucrare? Va las pe voi sa trageti concluziile.

  2. Educatia – este important sa treci ce scoli sau cursuri ai absolvit. Si daca poti atasa si niste scanari cu diplome / certificate, asta ar da la fel foarte bine.

  3. Recomandari – acestea pot fi sub forma nume de persoane cu telefon ce pot da referinte, sau recomandari scrise, sau pur si simplu pozele de la fiecare lucrare / proiect realizat, pot fi cele mai bune recomandari.

Daca iti pasa de sansele care le ai atunci cand iti cauti un job, cel mai probabil aceste informatii iti vor fi folositoare. Deasemeni daca aplici pentru un job pe Eurojob atunci gasesti un formular online la fiecare job si care odata completat te ajuta sa-ti creezi un CV pe care il poti salva si folosi mereu.

Sper ca cele cateva recomandari sa va ajute in realizarea unui CV si obtinerea unui job si promit sa revin si cu alte articole interesante.

Succes

Jordan Anghel

Senior Recruitment Consultant - Euro Executive Recruitment Irlanda

Next Post